Naklíčit lze takříkajíc vše z rostlinného světa, každá rostlina prochází přesným vývojem, který určuje její DNA, a stačí k tomu pouze vytvořit vhodné podmínky. Ve všech semenech https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/, která vzejdou, je ukrytý život a tento zázrak koloběhu života můžeme pozorovat na vlastní oči i doma.mungo klíčky.jpg

Zázračné účinky klíčků na našem stole

Ředkvička a hořčice – ostrá a pálivá chuť je způsobena obsahem organické síry, která velmi prospívá trávení a jako antibakteriální prostředek. Výborně podporuje krvetvorbu obsahem železa.
Slunečnice – klíčí velice rychle, pouze několik hodin, pokud chceme šťavnaté drobné klíčky, můžeme použít i neloupanou slunečnici, klasická semena s černou slupkou jsou pak vhodná pro delší výhonky. Ty jsou velmi výživné a prospěšné lidem i zvířatům, můžeme je přidávat i do krmiva domácím mazlíčkům.
Sezamové semínko – jsou bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B a také na zinek. Překvapivě výborně chutnají a lze je využít do zeleninových salátů jako čerstvé. Naklíčí již za jeden den.
Řeřicha – snad nejznámější a nejčastěji užívaná semínka na stole našich maminek. Příjemně osvěží zvláště v zimních měsících a jsou zásobárnou fytonutrientů, zvláště vitamínu C, vápníku a hořčíku.
Brokolice – nejen dospělá rostlina, ale i naklíčená semena jsou zdraví prospěšné díky betakarotenu, vitamínům skupiny B, a také sulforafanu, který zvláště v klíčcích aktivně působí jako reparační činitel pro naše cévy. Podobně silné účinky má taká šťáva z bílého nebo červeného zelí a samozřejmě i jejich klíčky.
Pšenice a žito – významný dodavatel zdravých tuků a proteinů a pestré plejády vitamínů a enzymů. V naklíčené podobě se jedná o jednu z nejzdravějších potravin na našem stole.sazenice rostliny.jpg
Fazolky mungo a adzuki – pouze malé odrůdy fazolí lze nechat vzejít, velké fazole jsou v syrovém stavu jedovaté. Menší výhonky jsou velmi sladké a chutné, větší pak spíše hořké, ale plné cenných enzymů a vitamínů a dobře stravitelných bioaktivních minerálů.
Pohanka – bohužel si vysloužila pověst nepříliš chutné obiloviny, ale neprávem, protože klíčky chuťově připomínají ořechy a navíc obsahují značné množství velmi cenného rutinu, který chrání cévy před volnými radikály, a zpevňuje jejich stěny.